2012. június 6., szerda

Zárva tartás

Kedves Látogatóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Széchényi Ferenc Tájmúzeum 2012. június 16-án, szombaton szabadság miatt zárva tart!

2012. június 1., péntek

Kirándulás: Monok- Szerencs

Az áprilisban megtartott Széchenyi- nap díjazottjai egy jutalomkiránduláson vehettek részt május 31-én. Mondhatnám azt, hogy sokat töprengtünk kirándulásunk célpontján, de igazából ez nem volt így. Mindenképpen a korszakhoz kapcsolódó, látnivalókban gazdag,és nem utolsósorban tartalmas napot szerettünk volna a gyerekeknek, ezért Monok mellett döntöttünk. Monokra Szerencsen át lehet eljutni, azért a Rákóczi- vár és a Zempléni Múzeum is adott volt, és természetesen a Szerencsi Bon-bon Kft. mintaboltja is! 16 gyerekkel és 3 felnőtt kísérővel szelte buszunk az utat. Ebesről két és fél óra alatt el is jutottunk Monokra, a Kossuth emlékház elé. Itt kezdődött a falutörténeti sétánk. Az emlékházban Szabóné Zsóka tartott egy rendkívül élvezetes tárlatvezetést, 4 termen át kalandoztunk az időben és Kossuth életében. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításában korhű viseletek, bútorok, fegyverek idézték meg a 19. századi kisnemesi élet és a reformkor hangulatát. A vezetés valóban lebilincselő volt - 16 eleven iskolásunk szinte pisszenés nélkül hallgatta végig.
A sétát az Andrássy-kastélyban folytattuk: a monoki Kossuth Lajos Általános Iskola korábbi épülete, a 17. században épült főúri kastély jelenleg sajnos elég szomorú látványt nyújt. Monok egyik legjelentősebb műemléke felett elrepült az idő: a rokokó kastély vakolata omladozik, a freskók egyre romlanak, melyeknek az sem tett különösebben jót, hogy a lovagtermet tornaszobának használva bordásfalat fúrtak a falra, a plafonra pedig mászókötelet erősítettek. A kápolna, amely az 1700-as évek végén épült, hasonlóan rossz állapotú; itt a fából készült berendezés (fa oltár, gyertyatartók) még inkább veszélyeztetettek - márpedig ehhez hasonló kincse kevés településnek van. De hát az örökség védelme mindenhol nagyon sok pénzbe kerül, és azt a pénzt sehol nem könnyű előteremteni - Monokon sem.
Ezután a katolikus templomot néztük meg a közeli domboldalon, ahol Szent Orbán pápa ereklyéjét is őrzik; majd pedig felsétáltunk a Kálvária-dombra, ahonnan csodaszép kilátás nyílt a településre és a Zemplén dombjaira. A séta befejeztével megebédeltünk, és elindultunk Szerencsre. A város közepén elhelyezkedő festői Rákóczi-várban a helytörténeti kiállítás mellett érdekes és mókás képeslap-kiállítást, és a csokigyár történetéről szóló tárlatot nézhettük meg. Nagy élményt jelentettek a hatalmas, több tíz kiló csokoládéból készült szobrok (Gombóc Artúr, II. Rákóczi Ferenc), melyek intenzív kakaóillata mindenkiben megérlelte az elhatározást: vinni kell haza szerencsi csokit. A csokoládé-mintaboltban így mindenki otthagyta zsebpénze nagyobb részét, de mindnyájan - Marika néni szavaival élve - "boldogra vásároltuk" magunkat.
Szerencsére az idő is nekünk kedvezett: egy csepp eső sem esett végig a nap folyamán. Reméljük, a kirándulás minden résztvevője úgy érzi, hogy ezért valóban megérte készülni a vetélkedőre!